Tuesday, October 30, 2012

PETUA TEMUDUGA KERJA


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada sekalian pembaca,

Terima kasih sebab sudi klik link blog yang agak sepi ni. Malam ni patik terasa gatal jari dan ingin berkongsi pengalaman pergi temuduga kerja, ATAU bak kata Steven Gerrard:

"INTERVIEW"
HURMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM, Cam mano den nak mulo ni

SEBELUM TEMUDUGA KERJA. . . . . . . .
Korang penah tak mengalami situasi seperti ni:

Tengah2 syok melayari mimpi di kala pagi yang dingin, selimut menyelubungi susuk badan yang sesekali mengeliat, tiba-tiba
"Kringggggggggggggg"
            @
nada ringtone telefon anda nyanyian Alif Aziz, "liking-liking, poking-poking" dan sewaktu dengannya.

Mesti waktu tidur korang terganggu kan? lau mimpikan si "dia" tu, hahaha, habis la ...to be continued mimpi korang tu.

"Hello, can I speak with Mr. / Miss (nama korang), I'm Tony Fernandes from AirAsia Airlines, want to invite you for interview session for position CEO, would you like to come and sit for interview?"

Lebih kurang mcm tu la CONTOH ayat omputih dari Recruitment In-charge mana2 syarikat.
Kalau bertuah korang dapat yang suara serak2 basah++SEKSI++MANJA (walaupun saiz empunya badan penelefon tak tau cmne kan).
Kalau agak tak bertuah, suara mOOdy++KASAR (tgah periOd lettew, xpom baru lepas kena marah dengan boss).
Then, decide la korang date and time utk temuduga kerja tu.

MASA TEMUDUGA KERJA. . . . . . . . .
Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... Yang ni la haku nak kongsi tips sikit.
Haku bukan nak berlagak ke hapeeeeeeeeew, cuma nak wat posting dalam blog ni je, haku dah tak tahu nak tulis entry apa kat blog ni, nak kenal dunia blog, kongsi buah fikiran yang bernas lagi bergeliga yang bermain di minda ini.

Jap!!!! Haku tengah pk situasi masa hari interview tu??????????????????????????????????????????
Macam ni situasi nya:

Si John Paul (bukan nama sebenar) tengah siap2 nak g interview ni,konfirm la dia gelabah hari interview tu, biasa lau pagi kul 9.00pagi ATAU 10.00pagi.
Lau pagi konfirm la korang nebes punya, nak-nak korang overslept lak, terlajak tidoQ bak anggggg.
Tapi sebelum tu, korang kena make sure, paling lambat pun, sehari sebelum hari temuduga kerja tu.

1. RESUME / CV (pastikan yang paling LATEST, TERBARU informasi maklumat pasal korang)
*****paling penting PENGALAMAN KERJA / WORKING EXPERIENCE.
2. SIJIL / CERTIFICATE (yang ni PENTING, banyak calon buat silap)
*****jangan lupa pastikan SIJIL YANG ORIGINAL, ASAL, BERKALER dan YANG FOTOSTAT, COPY, HITAM PUTIH.
*****sijil yang fotostat tu bg kat Company, yang original tu bg dorang review (in case takut korang tipu, xde yg asal, yg fotostat hitam putih je ada).
3. REVISION PASAL COMPANY (yang ni akan ADD-ON untuk korang impress interviewer)
*****korang kena study pasal tempat kerja yang korang nak pergi temuduga tu, info berkenaan dengan Company tu akan membuat korang nampak bersedia untuk interview. WELL PREPARED

p/s: List kat atas tu basic yang perlu ada untuk pergi temuduga kerja. BUSUK2, PALING CINCAI laa.. Ayat budak-budak Generasi-Y, #SuaraKAMI, "Ore Mudo Geng Kito".

hmmm. .. ... .... ..... Apa lagi korang nak tau?

Additional info, untuk fresh graduate, pesanan ringkas dari haku la, korang.............

1. Jangan nak berLAGAK dengan taraf pendidikan korang. (Syukur sebab tak tua dengan belajar kan?)
2. Jangan DEMAND gaji lebih2. (rasional dengan COLA di area Company tu)
3. Jangan MEMILIH KERJA. (tau korang nak yang permanent je, sbb haku pom nakkkk)
4. Yang paling PENTING, kenal pasti industri kerjaya apa kamu nak join.

Ayat iklan pekerjaan yang paling tak best dibaca. ("minimum experience _ years) huruf "S" kat blkg "year" tu.
Kalaulah fresh graduate? agak2 nya berapa "year" dorang ada experience?

Calon fresh graduate jangan risau, ada Company yang bagi peluang kerja, rezeki ni antara lambat dengan cepat je. Korang ingat perumpamaan ni:
"Orang Asli memburu kat hutan pom ada rezeki untuk diri dia, siap rezeki untuk anak bini dia lagi" 

Dan mostly yg bagi peluang untk fresh graduate kerja ni ialah Company MNC (Multinational Company) secara kontrak, tempoh 3-6bulanssssss (lau bertuah / rezeki murah terus serap permanent staff).

Cuma lebih baik kalau fresh graduate yang motivation nak kerja. Serius korang kena ada motivasi, words to convince, terutama sekali bila korang rasa DOWN GILER!!!!
Lagi best kalau ada kawan2 yang menyokong, tambah2 kalau korang jauh dari keluarga. Awek ke pakwe ke yang pandai pujuk korang.
"wala tai asu mi rohmatillah - jangan kamu berputus asa dengan rahmat Allah"

Bagi fresh graduate, korang kena tau salary range bg fresh graduate secara keseluruhan, cuma kena ingat yang lain Company lain salary range offer, sebab dorang kena bersaing dengan competitor dalam industry. tak payah nak minta melampau sgt.

*****salary range untuk fresh graduate (IJAZAH) :RM1,800-RM2,000
*****kalau RM2000 ke bawah, korang ENTITLED utk claim OT (Non Executive Level)
Take note: kalau interviewer tanya "boleh nego x?" korang jwb "TAK BOLEH!!" RM1,800 minimum.
Sebab dorang psikologi korang je tu. Ore Kelate oyak "grhepok" #OhMyKelate

Dalam interview session ni, korang KENA:

1. CONFIDENT / YAKIN DIRI BOLEH
2. TRY TO SPEAK / CAKAP OMPUTIH, ENGLISH, BAHASA INGGERIS, ROJAK MALAY-LISH POM BOLEH
3. PENAMPILAN KEMAS / PAKAI BAJU TERBAIK ANDA ADA (DE' BOOM)

Last sekali, kalau boleh, korang jangan MENGANGGUR, sebab nanti korang akan rugi "years of experience"
nanti interviewer tanya, tempoh tahun sekian-sekian ni (tempoh korang menganggur) ni korang buat apa?
Korang nak demand gaji pom susah.
Interviewer akan pk 2kali la jugak, dan kalau dia ada better candidate? "bercuti panjang lagi la korang.

Kalau dapat, ALHAMDULILLAH, rezeki kau. 
Jangan lupa belanja haku, lau taknak belanja pom, doakan haku murah rezeki. Amin.

p/s: Semua ni berdasarkan pengalaman haku pergi interview A.K.A. temuduga kerja sebelum ni, hampir 20kali kot interview. Nice to sharing.

Best regards,
Mohd Syaiful Adli Bin Abdullah
Usha kedai sebelom interview kat Aeon Bukit Tinggi, Klang.

Friday, October 12, 2012

Interview Oh! Kerja

K.E.R.J.A

Atau cita-cita?
Yang pasti bukan CINTA. Hahahahaha
Masalah kerja sentiasa menganggu fikiran para siswazah atau nama lain nya

::FRESH GRADUATE::

Masalah kekurangan peluang kerja selalu dikaitkan dengan dengan masalah buruh asing, limpahan tenaga kerja luar oleh para Siswazah.
Selain itu, soal pemilihan kerja oleh Siswazah selalu di canang oleh pihak Kerajaan.
Kedua-dua pihak saling menyalahi.

Kalau kita melihat dari segi agama, semua yang terjadi adalah dengan izin Yang Maha Esa atau di panggil

"REZEKI"

Pada pendapat saya, secara peribadinya, para siswazah tidak perlu memilih kerja, kerana mereka perlu mencari pengalaman berkerja untuk menguatkan resume atau CV mereka.
Seorang sahabat kepada saya, menasihati saya dalam mencari kerja

"Syaiful,  nanti bila masuk alam pekerjaan, jangan memilih kerja, kerja je dulu, cari pengalaman kerja, jangan menganggur lama sangat, nanti resume/CV kamu tu jadi tak berapa impress sebab kekurangan "Years of Experience".

Years of Experience apabila di Google Translate kan jadi "Pengalaman Berkerja" yang mana merupakan isi penting dalam sesebuah karangan membentuk resume/CV yang baik.

Cuba pastikan dalam memilih kerja itu berkaitan dengan apa yang kita belajar dan apa yang kita minat, sekurang-kurangnya ada "bau-bau bacang". Ini kerana yang pentingnya adalah ilmu, pengalaman semasa berkerja itu yang membantu kita menjadi pekerja yang baik untuk masa hadapan.

Gaji yang diterima mungkin sedikit, tidak berbaloi dengan kerja, tetapi semua itu rezeki dari Allah S.W.T.

"mungkin apa yang kita rasa baik untuk kita sebenarnya buruk untuk kita, dan sesuatu yang kita rasa buruk  bagi kita adalah sebenarnya baik bagi kita, sesungguhnya Allah sahaja yang lebih mengetahui"

p/s: wala tai asu mi rohmatillah - jangan kamu berputus asa dengan rahmat Allah

Kenangan Zaman Persekolahan

Assalamualaikum,

Lama tak membuka blogspot, tak pandai nak berkongsi cerita sebenarnya.
Sebagai manusia biasa, semua orang ada impian, cita+cita.
Teringat pula aku kepada zaman persekolahan dulu-dulu.
Adakah sama dengan budak-budak zaman sekarang?

Sedikit berkongsi kenangan yang masih jelas+kemas tersemat di ingatan

Kepada sesiapa yang pernah bersekolah rendah, kompem pernah di tanya oleh guru, cikgu kelas berkenaan impian dan cita-cita.

"Murid-murid, nanti besar, kamu nak jadi apa?"

Naik sekolah menengah, cikgu tanya lagi kepada pelajar dalam kelas.
Hampir setiap tahun, setiap tingkatan.

"Khairul Syamim (bukan nama sebenar), sila bangun!!! Apa kamu akan buat dengan hidup kamu 10 tahun lagi?"

Suasana kelas sekolah rendah - carian Google Image

Cuba imbas semula, apakah jawapan yang korang jawab kepada pertanyaan ex cikgu-cikgu sekolah dulu.
Antara senarai cita-cita yang popular di kalangan murid-murid.

"Cikgu!"
"Polis!"
"Doktor"

Yang bab 10 tahun mendatang tu, apa kamu nak jadi?
Kadang-kadang apabila teringat semula suasana dalam kelas tu (aku pun lupa apa yang aku jawab dulu).

Apa yang best masa sekolah dulu?
Hari Ko-Kurikulum? (Lumba lari)
Hari Guru? (Pantun Guru ku)
Mata pelajaran paling disukai? (Pendidikan Agama Islam+Sejarah)
Mata pelajaran paling meluat? (Matematik+Matematik Tambahan) 
Biologi? Hmmmmmmm :-) hahahhahaha

Cuba cari yang mana 1 SAYA?

p/s: .........................................................................................................................................
       terima kasih CIKGU+KAWAN atas MEMORI, KENANGAN, ILMU kemas di simpan dalam    ingatan.
       MAAF di pinta jika ada SALAH dan SILAP.

Ikhlas,
Mohd Syaiful Adli Bin Abdullah

Sunday, June 19, 2011

Go MALAYSIA Go

Assalamualaikum, maaf, lama tak update blog.
1) Sebenarnya tak tahu nak update pasal apa? Tiada IDEA bernas
2) M.A.L.A.S. (ini PENYAKIT paling bahaya dalam diri mosyad)
3) Banyak problem sebagai manusia, dalam otak ni.. hahaha

Dalam banyak-banyak problem pom, mosyad sempat menyibukkan diri dengan bola.
::BOLA SEPAK::

Ini yang ambo nak berKongSi ni.. hahaha
Baru-baru ni skuad bola sepak Piala Dunia Malaysia dan Myammar mengadakan perlawanan persahabatan di Kota Bharu, Hari Sabtu lalu, 18hb June 2011, di Stadium Sultan Muhammad ke-IV, (SSMIV). Malaysia menang 2-0.

Walaupun, mosyad tak  berkesempatan ke stadium, tapi tengok kat rumah pun jadi. Tengok bersama keluarga. Thumb up! to supporter. Penuh stadium kitoOOOow male tuh.


Pada hari Jumaat, pukul 3.00 petang ada sidang akhbar Pra-perlawanan Persahabatan Piala Dunia, malaysia lawan Myammar, di KB Mall. ramai gak yang hadir, berjersi Harimau Malaya dan The Red Warriors.

Ketibaan Skuad Harimau Malaya di KB Mall

Datuk K. Rajagobal dan Tan Sri Panglima haji Annuar bin Haji Musa

Holding Midfielder Malaysia, Amar

M.A.L.A.Y.S.I.A

Sesi perkenalan skuad

bersama STRIKER Malaysia dan Terengganu, Abdul Hadi

S. Chanturu, WINGER Malaysia dan TRW

Siapakah beliau? aku pun tak tau

Time ni, gua cuba bidang kan dada, ingatkan boleh jadi sama tinggi dengan Ashaari

Kepala budak mana ni? Kacau betoool la..

Nama popular "BADD"


bersama Baddrol Bakhtiar, SECOND STRIKER Malaysia
Tan Sri Panglima Haji Annuar bin Haji Musa

hahahahaha, Abe Jali Salam Pantai Timur pun ada?

p/s: rambut tak sempat nak setting.


>>>>> ini MOMENT paling best!!!!!

video
Temu ramah bersama Nadi Arena
Maaf, kualiti, record kat tv kat rumah.

HAKHAKHAK, mosyad masuk berita Nadi Arena, Astro801. (^^,)

Saturday, June 4, 2011

:: UPDATE :: button LIKE

sila Like dulu

DAH Like KE BELUM?

Logo di atas ni sudah lama mosyad cari tau, macam mana nak letak button "Like"
macam mana nak letak button "Like"
macam mana nak letak button "Like"
macam mana nak letak button "Like"
macam mana nak letak button "Like"

Dah macam angau dah. Akhirnya berjaya gak buat. Terima kasih kepada yang membantu.
follow link blog di bawah, ok.

Credit topup to the owner of: 


Inilah link yang mOSyAD maksud kan



p/s: Sila Like


Thursday, June 2, 2011

JUN oh JUN (2011)


ini muka selesema biasa.. bukan H1N1 tau

Assalamualaikum, selamat hari Jumaat. (",) awal bulan Jun 2011 mungkin sibuk sikit di rumah ni, tambahan pula ada Wedding Ceremony orang putih cakap. Tahniah kepada abangku, Amir Syarifuddin kerana bakal melangsungkan perkahwinan dengan tunang dia, takkan tunang orang lain pulak! adoyai..

Yang tak bestnye, awal Jun baru baru ni, 01hb Jun 2011, mosyad diserang selesema, teruk muka mosyad kan! mata pom merah merah. (@_@)
<<< lihat gambar diatas.>>
Ma pun dah mula membebel suruh mosyad pergi potong rambut bagi kemas, tapi mosyad tak mao sebab nak simpan bagi panjang, nak beRAYA AIDIL ADHA dengan rambut ikal mayang ni. i'm sorry!

ce teka apakah nama makanan di atas?

Ore KELATE panggil "krhako aye" (cuba sebut para follower dan pembaca sekalian).
Setiap Hari Rabu ada event Pasar Malam kat bandar Pasir Mas. Seperti minggu lepas, mosyad dan adik bongsu, Fatin Amani a.k.a Abby, ke pasar malam. dengan selesema, mosyad mengagahi kaki ke sana.
Ya ALLAH, ramai yang amat orang kat sana. Minggu lepas bukan main lenggang lagi laluan  pasar malam.
"Maybe sebab minggu ni takde game bola kot, tu yang ramai", kata ku kepada Abby.
Sebab minggu lepas ada match antara Kelantan lawan T-Team.

Kami beli apa yang patut, dan vROOm!!!!! memecut pulang, nak mengejar cerita Nora Elena pukul 7.


p/s: doakan kesihatan mOsYAd ek! Semoga ALLAH S.W.T menjauhi kita dari bahaya. AMIN

Monday, May 30, 2011

Nephew n Niece

nama saya Aqeel

DAN saya suka bergambar

Sarah

Candid Sarah... hihihi

erk!!!! yang ni Sarah amik gambar Ayoh Po

Ini aktiviti di rumah. hohoho ~~, a lot of kids, yang den paling tak tahan Sarah suh bergambar dgn Pingu dan Ultraman.

Banyak gak la aktiviti anak-anak buah den ni. Dan kalau dah nama nya budak kecik, susah nak handle, plus2x yang HYPERACTIVE. Kalau sorang takpe la, ni ramai.

5Lelaki + 2Lelaki + 1Lelaki + 2 Perempuan + 1Perempuan + 1Lelaki + 2 Lelaki
= 11Lelaki 3Perempuan @ 14orang semuanya.

ini buat masa sekarang. Masa akan datang? Ramai lagi adik beradik yang tak berkahwin.


video
ini MAGIC a.k.a ILMU HITAM budak budak zaman sekarang.


video
Yang ni best bro!



p/s: TAHNIAH kepada Kak Liley dan keluarga atas kelahiran putera kedua. Danish dapat adik!!!!